Güncel

Cumartesi Anneleri 553. kez kayıplarının akıbetini sordu!

İstanbul: Bu gün Taksim Galatasaray meydanında Cumartesi Anneleri, 553. kez bir araya gelerek kayıpların akıbetini sordu.

Dargeçit kayıplarının akıbetlerini soran Cumartesi Annelerine destek vermek için Uruguay eski Devlet Başkanı Jose Mujica ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, oturma eylemine katıldı. Çok sayıda HDP milletvekilinin katıldığı eylemde ilk sözü Hasan Ocak’ın annesi Emine Ocak aldı. 20 yıldır Galatasaray Meydanı’ndan adalet talebini yükselttiklerini söyleyen Ocak, “Sadece adalet istiyoruz” dedi.

Fehmi Tosun’un eşi Hanım Tosun ise Kürtçe yaptığı konuşmada, Türkiye’de adaletin olmadığını söyledi. Basının bu hafta eyleme gösterdiği ilgi dolayısıyla teşekkür eden Tosun, burjuva basının neden bu zamana kadar Cumartesi Anneleri’nin eylemlerine gelmediklerine dikkatleri çekerek şunları söyledi: “Bugüne kadar hiç bu kadar ilgi görmedik. Bu ilginin kayıplara karşı verilen mücadele için olmadığını biliyoruz” dedi. Dargeçit kayıplarından Seyhan Doğan’ın yeğeni Evin Doğan ise konuşmasında, “Şimdi amcamın bulunduğu yaştayım. Amcamı öldürdüler, hala rahat bırakmıyorlar. Mezarlarına da saldırdılar. Artık yeter, son versinler bu işkencelere” dedi.

Anne en son oğlunu su isterken gördü ve 20 yıldır su içmiyor!

Davut Altunkaynak’ın annesi Hayat Altunkaynak’ın, 20 yıl önce götürüldüğü karakolda oğlunu Filistin askısında işkence yapılırken ve su diye inlerken gördüğü anlatıldı. O gün “Oğlunu öldüreceğiz” denilerek eve gönderildiği anlatılan annenin, günler sonra oğlunu kaybettiğini öğrendiği bildirildi. Anne Altunkaynak, oğlunu en son su isterken gördüğü için su içmiyor. Eyleme gelemediği için gönderdiği ses kaydıyla Cumartesi Meydanı’nda seslenen Altunkaya, “O günden bugüne oğlumu arıyorum. Bundan vazgeçmeyeceğim” dedi.

Abdurrahman Coşkun’un annesi Hediye Coşkun ise oğlunu kaybettiği günden beri evinden çıkmadığı için Galatasaray Meydanı’na gelemedi.

Haftanın açıklamasını kayıp yakınlarından İkbal Eren okuyarak, İHD’nin takibi sonucunda 19 yıl sonra hazırlanan iddianame ile Mardin Jandarma Komutanı Hurşit İmren ve Dargeçit Jandarma Komutanı Mehmet Tire’nin de aralarında olduğu 20 kişi hakkında “birden fazla kişiyi taammüden öldürme” suçundan dava açıldığını hatırlattı.

Eren, davanın “güvenlik” bahanesiyle Adıyaman’a taşındığını hatırlattı, 1 Ekim’de görülen ilk duruşmada mahkemenin, adli kontrol tedbirinin yeterli olacağı kanaati ile sanıkları tutuklamaması ve sanıkların mahkemeye getirilmesi talebini reddettiğini söyledi. Karar nedeniyle kaygılı olduklarını belirten Eren, “Bu davada da adalet ve hakikat arayışımızın yargı eliyle engellenmesi pratiğinin bir parçasına dönüşmesinden kaygılıyız” dedi.

Bu davanın geçmişle yüzleşme ve cezasızlıkla mücadelede bir adım olmasını istediklerini vurgulayan Eren, “Dargeçit JİTEM davasının, cezasızlık geleneğinin bir halkası olmamasını, dava hakikatin açığa çıkmasını ve faillerin hakkaniyete uygun yargılanarak cezalandırılmasını hedeflemesini istiyoruz” vurgusunu yaptı.

Basın açıklamasının ardından eylem son buldu.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu