Güncel

Cumartesi Anneleri Hasan Ocak’ın akıbetini sordu

İstanbul: Bugün Galatasaray Lisesi meydanında Cumartesi Anneleri 521. haftasında, 20 yıl önce gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın akıbetini sordu.

Sanatçı Pınar Aydınlar’ında katıldığı Cumartesi Anneleri’nin oturma eyleminde, “Failleri belli kayıpları nerede?” yazılı pankart açıldı. Eyleme Hasan Ocak’ın en sevdiği türküsü çalınarak başlandı. Gözaltında kaybolanların fotoğraflarının taşındığı eylemde Hasan Ocak’ın sazı ve kasetleri açılan pankartın üstüne bırakıldı. Kötü hava koşullarına rağmen alanı terk etmeyen Annelerin eyleminde, Hasan Ocak’ın annesi Hatice Ocak, “Ben oğlumu istiyorum” diye seslenirken ağabeyleri ve kardeşleri ise başlatmış oldukları bu mücadeleyi sonuna kadar götüreceklerinin yani karanlıkları aydınlığa çıkaracaklarının mesajını verdiler. Eylemde Hasan Ocak’ı işkencehanede gören tanık Suna Göl’ün yolladığı mektup da okundu. Göl mektubunda, Hasan Ocak’la karşılaşmasını ve daha sonra yargı sürecindeki ifadelerine değinerek AİHM’de de tanıklık yaptığını belirtti.

IMG 4826“Hasan Ocak davasında 20 yıldır süren cezasızlık son bulmalıdır”

Basın açıklamasını Cumartesi Annelerinden Ümit Tekay Dişli okudu. Dişli açıklamasına Hasan Ocak’ın 21 Mart 1995 tarihinde polisler tarafından gözaltına alınarak kaybedildiğini vurgulayarak başladı. 58 günlük arayışın sonunda Ocak’ın ağır işkence izlerini taşıdığı ve “mevcut kişi” olarak işlem gören bedenine Ataşehir Kimsesizler Mezarlığında ulaştıklarını bildiren Dişli 90’lı yılların başında ilk kez bir kaybın bedenine ulaştıklarının ve devleti suçüstü yakaladıklarının vurgusunu yaptı.

Olayların tüm çıplaklığıyla açıkta olmasına rağmen 20 yıldır adaletin devreye girmediğini bildiren Dişli, “Hasan Ocak davasında 20 yıldır süren cezasızlık son bulmalıdır” dedi. Ocak’ın dosyasını evrensel hukukun gereği olarak insanlığa karşı suç kapsamında IMG 4835değerlendirilmesini talep eden Dişli son olarak şunları söyledi: “Hasan Ocak’ın kimsesizler mezarlığında bulunmasının ardından Adli Tıp kayıtlarını inceleyerek rapora bağlayan ‘Hayatımın en zor günü Hasan Ocak’ın bulunduğu gündür’ diyen dönemin İnsan Haklarından sorumlu devlet bakanı olan Algan Hacıoğlu Hasan Ocak dosyasında tanıklık yapmalı ve bildiği gerçekleri bugün kamuoyuyla paylaşmalıdır.”

Açıklamanın ardından haftaya buluşmak üzere eylem sonlandırıldı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu