Emek

İş güvenliği uzmanlarından eylem: “Sistem sorunlu ama uzman sorumlu! Olmaz öyle şey!”

İstanbul: İş güvenliği uzmanları, iş kazalarında sorumluluğun üstlerine yıkıldığını, tek sorumlu kendileriymiş gibi oluşturulan algıdan rahatsız olduklarını belirtmek amacıyla Taksim Tünel’de biraraya gelerek çalışma sahalarında onları temsil eden “Kırmızı Baretleri” ile bir yürüyüş gerçekleştirip basın açıklamasında bulundular. Eyleme Partizan okurları da katıldı.

İş güvenliği uzmanları günah keçisi olmasın” yazılı pankartın arkasında bir yürüyüş gerçekleştiren iş güvenliği uzmanları “Haksız yere suçlanmak istemiyoruz”, “Kazalar olmasın, insanlar ölmesin”, “Uzmanız, günah keçisi değil” sloganları atıldı.

 

“İş kazalarında birinci sorumlu işverenlerdir”

İlk olarak İş Sağlığı ve Güvenliği Derneği Başkanı Numan Yedikardeş konuştu. İş güvenliği uzmanlarının görevinin, işverene danışmanlık yapıp yol göstermek olduğunu belirten Yedikardeş, iş kazalarında iş güvenliği uzmanlarının işverene bilgi vermek dışında başka bir yetkisinin olmadığını söyledi.

Yedikardeş, “Bütün bunlara rağmen iş kazalarında savcılarımız, günah keçisi olarak iş güvenliği uzmanlarını göstermektedirler. Halbuki iş kazalarını önlemek, gerekli tedbirleri almak birinci derece işverenlerin ve işveren vekili yöneticilerin görevidir” dedi. 

 

“İşveren bizi bulundurmak zorunda ama bizi dinlemek zorunda değil!”

A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Gürol Özpalanlar, son 10 yılda her yıl ortalama bin 340 kişinin iş kazaları sonucu öldüğüne dikkat çekti. Bu kazaların ve ölümlerin sorumlusu olarak gösterildiklerini ve giderek artan bir sıklıkla suçlanır, yargılanır, tutuklanır, hatta ceza alır hale geldiklerini belirten Özpalanlar, “Bizler işverenin bulundurmak zorunda olduğu, fakat sözünü dinlemek zorunda olmadığı danışmanlar, rehberler, eğitimcileriz, yol göstericileriz. Asıl sorumluluk devredilemez şekilde işverende ve yöneticilerdedir. İş güvenliği tedbirlerini almakla yükümlü olan uzman değil, işverendir. Yasada iş güvenliği uzmanları tamamen yetkisiz olacak şekilde kurgulanmıştır. Tedbirlerin alınması için harcayabilecekleri bir bütçeleri yoktur. Personeli işe alamazlar, işten çıkaramazlar. Acil ve ciddi tehlike durumunda dahi işi durduramazlar, ancak durdurulması için işverene başvurabilirler” dedi.

 

“Sistem sorunlu ama uzman sorumlu! Olmaz öyle şey!”

Özpalanlar, şunları da kaydetti: “Bizler tüm hizmetlerimizi 6331 sayılı kanunun işaret ettiği ölçüde sunmak zorundayız. Örneğin küçük işyerlerine ayda sadece 1-2 saat ziyaret ederek hizmet vermek, aynı anda birçok işyerine hizmet vermek zorunda kalmak bizlerin seçimi değil. Ne var ki bir iş kazası olduğunda sanki 6331 sayılı kanun yokmuş gibi, sırf adımız İş Güvenliği Uzmanı diye hiçbir yetkimiz olmamasına rağmen cezai sorumluluk yüklenmeye çalışılmasından rahatsızız. Bu yüzden ‘Sistem sorunlu olacak, uzman sorumlu olacak, olmaz öyle şey’ diyoruz.”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu