Dünya

“Sözde sol esasta kibirli neo-gerici komprador hükümetin ‘Müreffeh Nepal ve Mutlu Nepalli’ sloganı teşhir oldu”

NKP (Devrimci Maoist) 28 Kasım-3 Aralık tarihinde gerçekleştirdiği toplantısının sonuçlarını basın açıklaması ile duyurdu. Açıklamada “Sözde sol ve komünist adını kullanan üçte iki çoğunluğun kibirli neo-gerici komprador hükümeti tarafından atılan ‘Müreffeh Nepal ve Mutlu Nepalli’ sloganı iyice teşhir olmuştur. Ulusal bağımsızlık, demokrasi ve halkın geçim kaynaklarıyla bağlantılı problemler daha da kötüleşmiş durumdadır” vurgusu yapıldı.

ÇEVİRİ | Nepal Komünist Partisi (Devrimci Maoist) Merkez Komite toplantısı sonuçları (28 Kasım-3 Aralık)

NKP (Devrimci Maoist) Merkez Komitesi’nin Yoldaş Kiran’ın başkanlık ettiği toplantısı 28 Kasım-3 Aralık 2018 tarihlerinde gerçekleştirildi. Toplantının önemli kararlarının kamuoyuna duyurulması için bir basın açıklaması yayımlandı.

1) Başlangıçta, dünya proleter devrimi, halk savaşı ve ezilenlerin çeşitli mücadelelerinde yaşamlarını yitiren ölümsüz şehitler için duygu yüklü bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.

2) Merkezi önderlik adına, Genel Sekreter Yoldaş Kiran, MK’ya mevcut siyasi durum, parti çalışmalarının özeti ve gelecekteki görevlere ilişkin bir rapor sundu. Rapor, toplantıda enine boyuna tartışılmış ve bazı gerekli değişiklikler oybirliğiyle kabul edilmiştir. Raporun esası şu şekildedir:

3) Emperyalist güçler ve çeşitli güç merkezleri arasındaki çatışma, dünyada neo-liberalizm ve korumacılık arasında sürmektedir ve bu çatışma bugün ticaret savaşında yoğunlaşmaktadır. Bir yandan, neo-liberalizm ve parlamenter sistem başarısız olurken, diğer yandan korumacılık faşizme doğru ilerliyor. Bunun karşısında sosyalizmin sesi emperyalizme alternatif olarak etkili bir şekilde yükseliyor ve aynı zamanda ulusal kurtuluş savaşları da gelişiyor.

4) Sözde sol ve komünist adını kullanan üçte iki çoğunluğun kibirli neo-gerici komprador hükümeti tarafından atılan “Müreffeh Nepal ve Mutlu Nepalli” sloganı iyice teşhir olmuştur. Ulusal bağımsızlık, demokrasi ve halkın geçim kaynaklarıyla bağlantılı problemler daha da kötüleşmiş durumdadır. Bir yanda Kalapani, Susta, Maheshpur da dahil ülkenin çeşitli yerlerinde meydana gelen yaygın sınır ihlallerinin sonucu Hindistan yayılmacılığı tarafından Nepal haritasının bozulması ve bunun da Nepal Hükümeti tarafından kabulü; Hindistan’dan yüksek miktarda elektrik alarak ve önemli su kaynaklarını ve hidroelektrik projelerini satarak yükün azaltıldığı yalanı; Hindistan tarafında demografik istila; vatandaşlık sorunu, Nirmala Panta* gibi genç kızların, tecavüze uğraması ve öldürülmesi; kimliklerle federalizmin uyumsuzluğu; fiyat artışı, vergi artışı ve arazi mafya sistemi; diğer yanda ulusal sanayilerin ve ticaret açığının yükselmesine, özelleştirme ve simsarlığa karşı direniş; tüm ezilen sınıflar, işçiler, bağlı emekçiler, gecekondulular, tarımdaki ortakçılar, köylüler, kadınlar, Dalitler, yerli uluslar, Madeşiler**, Müslümanlar vb. de dahil kitlelerin umutsuz bir şekilde yoksul ve mutsuz olması… Şehit düşen ve kaybedilen savaşçıların ailelerinin, sakatlanan savaşçıların ve halk savaşından terhis olmuş askerlerin karşılaştığı sorunlar bugüne kadar hükümet tarafından ele alınmamıştır. Bir yandan, halk savaşıyla ilgili davalar mahkeme süreçlerine alınmıştır ve diğer yandan “Nepal, Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu” giderek daha güçsüz ve işlevsiz hale gelmektedir.

5) Raporda Parti, birleşik cephe, kitle ve cephe örgütlerinin örgütsel çalışmaları ve faaliyetleri özetlenmiştir. Örgütsel görevde bir miktar ilerleme olmasına rağmen, bu gelişme henüz beklenildiği gibi sistematik değildir.

6) Mevcut durumun karmaşıklığı ve ülkenin tarihsel gereksinimleri göz önünde bulundurulduğunda, yeni demokratik devrime hazırlık olarak örgütlenme ve mücadeleyle ilgili görevlerin sistematikleştirilmesi konusunda birçok önemli karar alınmıştır.

7) Bazı Merkez Komite üyelerinin sorumlulukları ve iş bölümleri değiştirilmiş, ayrıca il ve bölge düzeylerinde düzenli okulların organize edilmesine karar verilmiştir.

Mücadele üzerine alınan kararlar şu şekilde:

1) Ulusal bağımsızlık, demokrasi ve halkın geçim kaynakları konularında kitle hareketini aşama aşama geliştirmek.

2) Başlangıçta, ülke çapında bu mücadele konuları üzerine atölye çalışmaları, karşılıklı etkileşimler, duvar resimleri vb. propaganda çalışmaları yürütmek.

3) Halk Savaşı’nın başlangıç günü olan 13 Şubat’ı, gençlik cephesinin inisiyatifi ve katılımıyla kızıl yürüyüş geçidini organize ederek anmak.

4) Sınır bölgeleri boyunca Hindistan tarafından tek taraflı yapılan sınır ihlali, haritanın değiştirilmesi, bentler ve barajlar gibi konuları içeren Hindistan’la imzalanan 1950 anlaşması da dahil eşitsiz anlaşmaların yürürlükten kaldırılması için hegemonik eğilim karşıtlığı, ulusal bağımsızlığın savunulması vb. konuları ele alarak Mechi’den Mahakali’ye*** ulusal halkın bilinçlendirilmesi programını organize etmek.

5) Kathmandu’da 5 Nisan 2019 tarihinde, birleşik cephenin inisiyatifinde ve tüm kitle ve cephe örgütlerinin katılımıyla merkezi bir program organize etmek.

6) Mücadelenin çeşitli merkezi programları arasında uygun bir zamanda ülke çapında bir genel grev örgütlemek.

7) İl ve bölgelerde toplanan imzalarla birlikte, gençlik cephesi adına merkezi hükümetten, ülkede istihdam sağlanması, bu yapılmadığı takdirde ise, işsizlik ödeneği düzenlenmesi talebinde bulunmak.

8) Her il ve bölgede yolsuzluk, tecavüz ve cinayete karşı mücadele yürütmek ve ezilen sınıflar ve gecekondulular, bağlı çalışanlar, yoksul köylüler gibi halkın taleplerini dikkate alarak sınıf ve halk direniş mücadelesi yürütmek.

9) Ortak sorunlar üzerine çeşitli politik güçlerle ittifak yaparak ortak mücadeleyi yaşama geçirmek.

10) Mao günü, şehitler haftası, uluslararası kadın günü, kültürel direniş günü, Marks’ın 200. doğum günü gibi tarihsel günlerde etkinliklerle halka bu mücadeleleri anlatmak.

Sonuç olarak, genel sekreter Kiran, örgütlerin programlarını kararlılıkla uyguladıklarını vurgulayarak, toplantının başarılı bir şekilde sonuçlandırılmasında önemli rol oynayan tüm yoldaşlara ve Merkez Komite üyelerine teşekkür ederek toplantıyı sonlandırdı.

Çevirenin notları:

* Nirmala Panta: 26 Temmuz 2018’de Nepal Kanchanpur bölgesinde 13 yaşındaki Nirmala Panta, tecavüze uğradıktan sonra katledildi. Cesedi bir sonraki gün şeker pancarı tarlasında bulundu. Bu olay, tüm ülke çapında protestolara neden oldu. Protesto eylemlerine polisin saldırısı sonucu ölenler ve yaralananlar oldu.

** Madheshler (Madeşiler); Nepal’in güneyindeki Outer Terai bölgesinde, ovalık kesimde yaşayan, federalizmi savunan etnik gruplar.

*** Mechi ve Mahakali; Nepal’in en doğu ve en batısındaki iller.

Kaynak: https://moolbato.com/2018/12/23997/

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu