Güncel

İnşaat işçileri: Hakkımızı gasp ederseniz direniriz

Rönesans Holding ve taşeron firma TUSEM işbirliği ile yapılan TOKİ şantiyesinde işçiler 7 aydır ücretlerini alamıyor. Piazza AVM önünde direnişe geçen işçiler, “Biz hakkımız için ölene dek vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Elazığ ve Malatya’da Rönesans Holding ve taşeron firma TUSEM işbirliği ile yapılan TOKİ konutları şantiyesinde 7 aydır ücretini alamayan 57 işçiden 10’u önceki gün İstanbul’da bulunan Piazza AVM önünde eylem yaptı.

İnşaat-İş Sendikası öncülüğünde eylem yapan emekçiler, 7 aydır gasp edilen ücretleri ve ihbar tazminatlarını alana dek geri adım atmayacaklarını belirtti. Fazla mesai ücretlerinin de verilmediğini aktaran işçiler, haklarını istediklerinde ise kendilerine işi bitirmediklerinin iddia edildiğini söyledi.

Başlayan direnişin ardından Rönesans Holding’in kendileriyle görüşme talep ettiğini belirten İnşaat-İş Sendikası Örgütlenme Sorumlusu Anıl Deniz Gider, firmanın kendilerine görüşme talep ettiğini belirtti. İşçilerin gasp edilen haklarını almakta kararlı olduklarını söyleyen Gider, direnişlerini gece-gündüz sürdüreceklerini dile getirdi. İşçilerin haklarını alana dek vazgeçmeyeceklerini belirten Gider, “İşçilerin hakları verilmezse tüm şartları zorlayacağız” ifadelerini kullandı.

Malatya TOKİ şantiyesinde çalışmaya başladıklarını hatırlatan işçi Mehmet Aydın, yaklaşık 7 ay boyunca ücretlerini alamadıklarını söyledi. Sadece asgari ücretlerinin verildiğini aktaran Aydın, “Bizler asgari ücrete çalışmıyoruz. Elden alacaklarımız var ancak bunlar aylardır ödenmiyor” dedi. Malatya’daki şantiyeden Elazığ TOKİ şantiyesine çalışmaya gönderildiklerini vurgulayan Aydın, “Yetkililer Malatya’daki şantiyeden kalan ücretlerimiz için ‘Elazığ’da da çalışın ondan sonra Malatya’daki ücretlerinizi de vereceğiz’ dediler.

İş devam ederken verilen ücretler iş bitimi yaklaşınca verilmemeye başladı” diye konuştu. Aylardır taşeron firma TUSEM ve üst işveren Rönesans Holding’e ulaşamadıklarını aktaran Aydın şunları kaydetti: “Aylardır bu iki firma telefonlarımıza dönmüyor. Hakkımızı istediğimiz zaman önümüze hep bahane sundular, yok barette sıkıntı var yok ayakkabıda sıkıntı var diye. Son çare olarak direnmeye karar verdik. Rönesans bana haklarımı ödeyeceğine dair söz verdi. Ben o yüzden taşeronu değil, Rönesans’ı tanıyorum.”

Ücretlerinin tamamının ödenmediği takdirde direnişlerinden vazgeçmeyeceklerini söyleyen Aydın, “Haklarımızı vermezlerse daha da ileri gideceğiz. Biz buradan açlıktan ölsek de gitmeyeceğiz ve geri adım atmayacağız” dedi. “Bu çocuk oyuncağı değil” diye konuşan Aydın “Şu an direnişe katılmak için gelecek olan arkadaşlarımız var ancak bazı arkadaşlarımız ise maddi nedenlerden ötürü uzaktan destek veriyor. Ama şunu bilsinler ki biz hakkımız için ölene dek vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Kar kış demeden aylarca şantiyede çalıştıklarını söyleyen işçi Naim Alihan, “Malatya’nın o soğuk havalarında gece-gündüz çalıştık ancak sadece asgari ücretimizi ödediler” dedi. Fazla mesai ücretlerinin de ödenmediğini söyleyen Alihan, “İşverene giderek aylarca burada çalıştığımızı ve ücretlerimizin ödenmediğini söylediğimizde ‘Bir çözüm süreci olacak o süreçten sonra size ödemeye yapacağız’ dediler ancak mart ayından beri bekliyoruz ve bizim haklarımız ödenmedi” diye konuştu. Rönesans’ın ödemeler için taşeron firmayı işaret ettiğini söyleyen Alihan son olarak şunları kaydetti: “Bize ‘Gidin taşeron firmayı mahkemeye verin’ dediler ancak yıllarca devam eden mahkemelerle süreç uzayacak belki sonra da gelip dava kapandı diyecekler. Ben o zaman ne yapabilirim, hakkımı nasıl alırım?”

***

Yeni 5’li çetenin en gözdesi

AKP iktidarının özel davet metoduyla dünyanın en büyük devlet ihalelerini verdiği 5 yandaş inşaat şirketi ve sahipleriyle ilgili tartışmalar sürerken 5 yeni şirketin daha yükselişe geçişi dikkat çekiyor. Cengiz, Limak, MNG, Kolin ve Makyol İnşaat’ın iktidarla ilişkileri muhalefet tarafından sık sık sorgulanırken bu şirketlere Rönesans, Erg, Taşyapı, Yapı-Yapı ve Özaltın İnşaat da ilave oldu.

Yeni Gözdeler içinde en dikkat çekici şirketlerden biri Rönesans İnşaat. Erman Ilıcak’ın sahibi olduğu Rönesans İnşaat şehir hastanelerinden birçok önemli kamu ihalesine kadar bir dizi işi ‘özel davet’ yöntemiyle üstleniyor. Cumhurbaşkanlığı Sarayı, MİT Yerleşkesi, Okluk Yazlık Sarayı ve birçok şehir hastanesinin müteahhidi olan, ayrıca otoyol ihalelerini de alan Rönesans Holding’e neredeyse her ay bir ihale verilir durumda.

Rönesans Holding’in sahibi Erman Ilıcak Forbes Dergisi’nin Türkiye’nin en zenginleri araştırmasında ilk üçte yer alıyor. 11 şehir hastanesinden, Adana, Yozgat, Elazığ, Bursa ve İstanbul Başakşehir’de bulunan toplam 5 şehir hastanesini Rönesans Holding işletiyor. İzmir ve Elazığ depremlerinin ardından yüz milyonlarca liralık deprem konutu ihalelerini de alan holdingin adı son olarak, İstanbul Atatürk Havalimanı pistleri üzerine inşa edilen pandemi hastanesiyle tartışma konusu olmuştu.

Rönesans İnşaat’ın aldığı Nurdağı Demiryolu inşaatı 7 milyar Türk lirası değerinde. İstanbul Şehir Hastanesi Çevreyolu bağlantısı ise 7 milyar 500 milyon lira. Rönesans Holding’in son yıllarda aldığı ihalelerin toplam tutarının 100 milyar TL’yi aştığı konuşuluyor. (Birgün)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu