Güncel

TİKKO propagandası yaptığı iddiasıyla yargılanan yüzde 96 engelli Budak tahliye edilmedi

Diyarbakır’ın Dicle ilçesinde bahçesinde ektiği sebzeleri PKK’lilere verdiği iddiasıyla tutuklanan 74 yaşındaki engelli Hasan Budak, hakkında 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın duruşmasında tahliye edilmedi.

H. Merkezi: Diyarbakır’ın Dicle ilçesine bağlı Heridan (Kırkpınar) köyündeki tarlasında yetiştirdiği sebzeleri PKK’lilere verdiği iddiasıyla yüzde 96 engelli Hasan Budak hakkında açılan davanın ilk duruşması Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya, bir yakını kendisine vasi olarak atanan engelli Hasan Budak ile avukatı katıldı. Kimlik tespiti ve iddianamenin özetinin okunmasıyla başlayan duruşmada, Budak savunma yaptı.

“Sürekli doktor kontrolü altındayım”

Suçlamaları kabul etmeyerek, daha önce verdiği ifadeyi tekrar eden Budak, itirafçı Ekrem Demir’i tanımadığını, kendisi hakkında verdiği ifadeleri kabul etmediğini söyledi. Sağlık sorunları nedeniyle köyüne gidemediğini ifade eden Budak, “Kalp hastasıyım. Sol tarafım felçlidir. Ben burada devamlı doktor kontrolü altındayım. Köyde eskiden kalma toprak yapı bir evim var ancak oraya bahçe ekmiyorum. PKK hiyerarşisinde yer almadım. Kimseden emir ve talimat alıp, eylem yapmadım. Örgüt mensuplarına sebze ve meyve vermedim. Benim komünist şeklinde lakabım yok. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum” dedi.

Mahkeme başkanının, Hasan Budak’ın sol el parmaklarının kesik olmasını tutanağa geçirmesi dikkat çekti.

Devlet hastanesi de “hapishanede kalamaz” dedi

Duruşma savcısı, mütalaasında kuvvetli suç şüphesi, tutuklama tedbirinin ölçülü olması, adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağı gerekçesiyle Budak’ın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti. Ardından savunma yapan Budak’ın avukatı Mehdi Özdemir, yüzde 96 engelli, felçli olan vücudunun sağ tarafını kullanamayan ve yüksek tansiyon hastası olan bir kişinin köye tek başına gidip hayatını sürdürmesi, bahçe ekmesinin mümkün olmadığına dikkat çekti. Özdemir, müvekkilinin tedavi için sürekli İstanbul’a gidip geldiğini söyledi. Müvekkili tutuklandıktan sonra cezaevi idaresine dilekçe yazarak, müvekkilinin sağlık durumu ile ilgili rapor aldırılmasını istediklerini hatırlatan Özdemir, Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi’nin Budak hakkında “tek başına cezaevinde kalması risk oluşturacaktır” şeklinde rapor hazırladığını aktardı. Özdemir, müvekkilinin tek başına cezaevinde kalmasının hayati risk oluşturacağına dikkat çekerek, tahliye edilmesini istedi.

Cezaevinde kalıp kalmayacağı ATK’ye sorulacak

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, kuvvetli suç şüphesi, tutuklama tedbirinin ölçülü olması,  tutuklulukta geçirdiği süreyi gerekçe göstererek, Budak’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Mahkeme, Budak’ın sağlık durumu açısından cezaevinde kalmasına engel olup olmadığının tespiti için Diyarbakır Adli Tıp (ATK) Şube Müdürlüğü’ne yazı yazılmasına karar vererek, duruşmayı Ekim ayına erteledi.

Dava hakkında

Bingöl’ün Genç ilçesinde 2017 yılında askerlere teslim olan Ekrem Demir isimli itirafçı, Budak’ın tarlasında yetiştirdiği domates, salatalık ve biberleri kendilerine verdiği ve kendilerine TİKKO propagandası yaptığı şeklindeki ifadesi üzerine Ekrem Budak, 15 Mart’ta gözaltına alınarak tutuklandı.  Budak hakkında hazırlanan iddianamede, itirafçının Budak’ın fiziksel özelliklerini, vücut kusurlarını bilmesi “örgüt üyeliği” suçlamasına delil olarak gösterildi. İddianamede, Budak hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Budak’ın avukatı Mehdi Özdemir, yüzde 96 engelli olan Budak’ın tahliyesi için iç hukukta yaptığı tüm başvurulardan bir sonuç alamazken,  geçtiğimiz nisan ayında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu