Dünya

İz Belgesel filmi Mannheim Sinemasında

Almanya: ATİK(Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu) birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi 22 Ekim’de Almanya’nın Mannheim şehrinde İz Belgeselini kitle ile buluşturdu.

Diyarbakır(Amed) 5 Nolu Hapishanesini, 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrası ağır işkenceler ile komünist, devrimci yurtseverlere uyguladığı sindirme ve bitirme girişimini, Hakan Gürer’in yönetmen ve yapımcılığını üstlendiği,1980-2000 arası Diyarbakır zindanlarının canlı tanıklarının o dönemi anlatımlarının yer aldığı belgesel Film bir nebze izleyicileri o günlere yaşanmışlıklara götürdü.

 

O günde, bugünde işkence, tek tip, katliamlar sürüyor

ATİF(Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu)’na bağlı Mannheim ProMigra e.V.’un örgütlediği sinema gösterimi ardından dernek lokaline geçilerek film hakkında duygu ve düşünceler paylaşıldı.

O günlere ve yaşananlara sürüklenen izleyici işkenceyi, acıyı ve her şeye rağmen hayata tutunmayı bir buçuk saatte tattı. Diyarbakır zindanları aynı zamanda tarih yazan direnişlere tanık olmuştur. 1973 komünist önder İbrahim Kaypakkaya doksan gün işkencehaneyi direnişhaneye çevirmiş ser verip sır vermeyerek tarihe kalın harflerle kazınmıştır. Aynı zamanda Mazlum Doğan ve dörtler Ferhat Kurtay, Eşref Aynık, Neçmi Öner ve Mahmut Zengin bedenlerini aleve vererek Newrozun ateşini zindanda tutuşturmuşlardı.

Dün olduğu gibi günümüzde de dünya üzerinde hakim sınıflar ve işbirlikçileri halklara ve başta ilerici güçlere katliam, işkence ve sindirme politikalarını uygulamayı sürdürmekte. 230 günü bulan açlık grevinde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, Suruç’ta Kobane’li çocuklara oyuncak götüren 33 gencimiz, bodrum katlarında diri diri yakılan Kürt çocukları, T.C. ve Alman devleti işbirliği sonucu sağlık sorunları olmasına rağmen üç seneyi aşkındır Münih mahkemelerinde yargılanmak istenen 10 devrimcinin birkaç örnek teşkil etmektedir.

İz Belgeselinin sinemada izlenmesi kitle tarafından ayrıca takdir edildi

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu