LGBTİ+

2018’de yazılı basın: LGBTİ+ kimlik ve varoluşu “suç” gibi gösterildi

Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği (Kaos GL), LGBTİ+’ların (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) medyada yer alış biçimine ilişkin 2018 Medya İzleme Raporu’nu geçtiğimiz günlerde yayınladı.

H. Merkezi: Derneğin Medya ve İletişim Program Koordinatörü Yıldız Tar’ın yazdığı raporun araştırması Ali Erol, Ali Özbaş, Aslı Alpar, Gözde Demirbilek ve Yıldız Tar tarafından yürütüldü.

Araştırma kapsamında 2018 yılı boyunca ulusal ve yerel medyada yer alan 2442 haber, söyleşi ya da köşe yazısının mercek altına alındığı rapor 134 sayfadan oluşuyor.

Raporda 2018 yılına ait sayısal verilerin yanı sıra hak haberciliği, nefret söylemi, ayrımcılık, kalıp yargı ve ön yargı örnekleri de yer alıyor.

Yazılı basının yanı sıra internet ve sosyal medyanın da takip edildiğini belirten Yıldız Tar, “Bu sene yazılı basını gün gün takip etmenin yanı sıra, internet medyasına ve sosyal medyaya da odaklandık. Ay ay sosyal mecralarda ne olduğunu yazdık. Bu raporda aylık analizlerimizin derlenmiş halini de bulabilirsiniz” diyor.

3 içerikten birinde ayrımcılık var

Rapora göre 2018 senesi yazılı basında LGBTİ+ kimlik ve varoluşunun “suç” gibi gösterildiği bir yıl oldu. Yazılı basında ayrımcı dil çok sık bir biçimde kullanıldı.

Kaos GL’nin raporunda, LGBTİ+’ları konu edinen bütün içeriklerin yüzde 34’ünde ayrımcılık yapıldığı kaydedildi.

2017’ye kıyasla 2018 yılı

Derneğin 2018 yılı raporuna göre bir önceki yıla (2017) kıyasla nefret söylemi oranında düşüş kaydedilirken, ayrımcı dil ve ön yargı oranları ise değişmedi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu